Wat u moet weten over de aankoop van een overbruggingslijfrente

Een overbruggingslijfrente zijn periodieke uitkeringen die starten als u stopt met werken en eindigen in het jaar waarin u met pensioen gaat, 65 jaar wordt óf de AOW-leeftijd bereikt. De uitkeringen zijn een aanvulling op uw inkomen om eerder te kunnen stoppen met werken. U ‘overbrugt’ er de periode mee totdat u pensioen of AOW gaat ontvangen.

De lijfrente-uitkeringen mogen eerder ingaan dan het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt, maar moeten (naar keuze) eindigen in het jaar:

  • waarin u 65 jaar wordt
  • waarin u de AOW-leeftijd bereikt
  • waarin een pensioen van u ingaat

Voor de overbruggingslijfrente geldt geen minimale looptijd. Het jaarlijkse bedrag van de uitkeringen mag niet hoger zijn dan € 63.288. (2023)

U kunt een overbruggingslijfrente alleen via een direct ingaande lijfrenteverzekering laten uitkeren.

Goed om te weten:

Een overbruggingslijfrente is alleen toegestaan voor lijfrentetegoeden die u hebt opgebouwd vóór 31 december 2005. Heeft u na 31-12-2005 nog premies ingelegd, dan mag u alleen het tegoed per 31 december 2005 gebruiken voor de aankoop van een overbruggingslijfrente. Voor het overige tegoed kunt u uitkeringen krijgen uit een tijdelijke oudedagslijfrente of oudedagslijfrente.